jueves, 22 de febrero de 2018

CIANOTRIQUITA a la mina prehistórica de la Turquesa. Cornudella de Montsant, El Priorat, Tarragona, Catalunya.



La tardor de 2015 vam anar a reconèixer la mina de la Turquesa o del Mas de les Moreres, de la mà del company Jordi Sorribes. Aquesta mina és una de les dues úniques mines prehistòriques de coure conegudes a Catalunya. L´altra es troba també al Priorat, a la Solana del Bepo, a Ulldemolins, una explotació a cel obert d’atzurita i malaquita (Lagarda, 1986; Rafel et al, 2017). A la mina de la Turquesa s’hi ha fet una sèrie de campanyes d´excavació arqueològica en anys successius des de l’any 2012 fins al 2015.

Panell indicatiu de la protecció especial del jaciment.
Foto Joan Rosell
(Gener, 2016)
Mina neolítica de la Turquesa. Foto Joan Rosell (Gener, 2016)
Terregalls al voltant de la mina. Foto Joan Rosell (Gener, 2016)
A finals de 2015, un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Lleida encapçalat per Núria Rafel, arqueòloga i professora titular de prehistòria a la mateixa universitat, ha treballat en l'excavació. En aquest curt període de temps, i amb l'ajut d'una excavadora, van deixar al descobert el jaciment, per documentar i agafar mostres del lloc abans que el tornessin a tapar (Cabós, 2015). El jaciment es troba dins del  Parc Natural del Montsant i es troba protegit com a patrimoni cultural català. Per tot això, ens vam limitar a reconèixer l’indret i a buscar pels terregalls dels voltants de la mina, on vam trobar taques de color blau i verd de totes les tonalitats (atzurites, possibles variscites i turqueses i d’altres espècies pendents d’identificar). Però en una de les mostres, en trencar-la, vam veure unes taques d’un blau diferent, molt intens i que observades amb la lupa presentaven petits agregats formats per fines agulles, cal dir-ho, molt estètiques.

Agregats blaus de cianotriquita. Camp visual 20 mm.
Col. Carles Castanera, foto Carles Díez.
 
Agregats blaus de cianotriquita. Camp visual 3 mm.
Col. Carles Castanera, foto Carles Díez.

Imatge SEM de la cianotriquita de la mina de la Turquesa.
Col. i foto Joan Rosell.
Espectre EDS de la cianotriquita de la mina de la Turquesa.
Analista, Joan Rosell, CCiTUB.
En la fotografia SEM observem grups globulars formats per cristalls aciculars, de forma lanceolada a gran augment, i acompanyats d’agregats d’aspecte globular. Els resultats analítics, mitjançant EDS, dels agregats globulars indiquen que es tracta de turquesa amb òxids de ferro. Pel que fa als cristalls aciculars, es detecta un important contingut de coure, alumini i sofre. Es descarta doncs que es tracti d’atzurita. També s’observa la presencia de ferro i fòsfor. El ferro (III) pot estar ocupant llocs estructurals de l’alumini i el fòsfor, com a fosfat, posicions del sulfat. Aquest resultat és consistent amb la cianotriquita, un hidroxisulfat hidratat de coure i alumini.
Exemplars de cianotriquita havien estat citats a Catalunya (Bareche, 2006) a la pedrera Berta (Sant Cugat del Vallès-El Papiol) i a la mina La Vigilada (Sant Julià de Llor-Bonmatí).

Fonts documentals
 -  Bareche, E (2006): Els minerals de Catalunya. Segle XX. Ed. Grup Mineralògic Català, 269 pàg.
 -  Lagarda, F. (1986): “Mineria prehistòrica a Catalunya”. (Ciència) Revista Catalana de Ciència i Tecnologia, 51:39-43. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona. [online febrer 2016: http://revistes.iec.cat/index.php/ciencia2/article/viewFile/130261/128989]
- Cabós, C.X. (2015): “La mina prehistòrica del mas de les Moreres veu la llum”. Des de les Aubagues. https://desdelesaubagues.wordpress.com/2015/10/26/la-mina-prehistorica-del-mas-de-les-moreres-veu-la-llum [access Feb. 2021].
-  Rafel, N., Soriano, I., Delgado-Raack, S. (2017): "A Prehistoric Copper Mine in the North-East of the Iberian Peninsula: Solana del Bepo (Ulldemolins, Tarragona)". Núm. 2 extra de la Rev. d'Arqueologia de Ponent, Universitat de Lleida, 168 pàg.
-  Mineratlas, GMC: https://mineratlas.com/location/1643


Agraïments
Volem agrair al servei de microscòpia electrónica dels CCiTUB i al Dr. Joan Carles Melgarejo (UB) per facilitar-nos portar a terme l´estudi de la mostra.


Autors

CARLES BEL MIRET (BARCELONA)
CARLES CASTANERA MOYANO (L´HOSPITALET DE LLOBREGAT)
JOAN ROSELL RIBA (EL PRAT DE LLOBREGAT)
JORDI SORRIBES CERDEIRA (BALAGUER)